Engelliler Yasası ve Şehirlerarası Yolcu Taşıma Hizmetleri ile ilgili Yönetmelik taslağı hakkında görüşler.
06 Ekim Tarihinde Ankara'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nda Şehirlerarası Yolcu Taşıma Hizmeti ile Servis ve Turizm Taşımacılığı hizmetlerinin Engelliler tarafından erişebilir hale getirilmesine dair Yönetmelik Taslağı sektör ve kamu temsilcileri tarafından tartışıldı.
Bu toplantıda yönetmelik taslağının maddeleri üzerinde durmadan gelinen son nokta sektörümüz adına sevindiricidir.
Öncelikle bilinmesi gereken şey Türkiye Otomotivde Avrupaya ve başta Almanyaya bagımlıdır. Standartları AB koyar Türkiye onlara uymak zorundadır. Aksi taktirde üretim yapılamaz!
Avrupada olmayan bir standart Türkiye’ de üretilemez, yapılamaz. Bunların mutlaka dikkate alınması lazımdır. İkincisi engellişlere verilecek hizmetlerin erişilebilir ve sürdürülebilir olması gerekmektedir tüm sektörün bu esaslar çerçevesinde beraber hareket edilmesi aynı standartları oluşturması gerekiyor.
Mevcut araçlarda herhangi bir tadilat olmaması gerekiyor bunun mümkün olmadığı Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarfaından da kabul ediliyor.
Bu işe uygun Araçların imal ve tadil yönetmeliğine uygun üretilmiş standarlara uygun taşıtlarla bu hizmetin verilmesi lazımdır.
Ancak kent içi toplu ulaşım taşıtları dışında bu tipte üretilmiş,seri imal edilen otobüs malesef yok.
Üreticiler İsteğe bağlı olarak üretebileceklerini söylüyorlar bu sektör için ek bir maliyettir.
Şuanda otobüslerdeki koltuklarımız engelliler için tasarlanan koltuklardan çok daha konforludur. Engelli vatandaşlarımızın şehirlerarsı yolculuklarında Araca inip binmede gerekli aparat ve lift sistemlerinin otogarlar ve yolcu terminallerinde hizmete sokulursa bu işin kökten çözülebileğini düşüyorum. Otogarlar ve Yolcu terminal işletmeleri bünyesinde engelli vatandaşlara hizmet verecek çağrı merkezlerinin olması olması lazım, bu merkezler vasıtasıyla yönlendirme yapılması ve hizmetin aksamadan engelli vatandaşlara verilmesi hizmet yükümlülüğümüzdür.
Bu işletmelerin bünyelerinde engelli refakatçisi bay&bayan görevlileri olması talep doğrultusunda otogar ve terminal alanına engelli vatandaş geldiği andan itibaren karşılanması ve otobüse binişine kadar kadar kendisine eşlik etmesi ve yardımcı olması gerekmektedir.
Yurt genelinde belediyeler veya özel otogar ve yolcu terminali işletmecileri otogarın buyulugune yolcu potansiyeline gore 1 veya 2 tane 2 bayan 2 erkek engelliye nasıl davranacağınnın eğitimimi almış sertifikalandırılmış görevliler bulundurulması zorunlu hale getirilmelidir.
Engelli vatandaş seyahatini onceden çağrı merkezine haber verdıgınde cagrı merkezı tarafından planlanmanın yapılması lazım engellının gelecegı saati noktanın tanımlanması lazım.
Terminallerde engelli buluşma noktası yapılması lazım ve engellının o noktada refakatcı tarafından karsılanıp yolculuk başlayıncaya kadar yardımcı olması lazım ve otobuse bınmesı saglanması lazım .
Bir başka husus engellilerın mola yerlerınde mutlaka engellıyle ılgılı egıtılmıs personel bulundurulması lazım cınsıyetıne gore hızmet vermesı uzere bay ve bayan engellı egıtımlı kışılerin bulundurulması saglanmalı engellı aparatlarının bulunması lazım ınme ve bınmede aparatların otobuslerde tasınmaması lazım otobuslerın bagajları aparat tasıyacak duzeyde degıldır.
Sadece kalkıs varıs noktalarında ve mola yerlerınde aparat bulundurulma mecburıyetının getırımesı lazım. Sorun hem malıyetı dusuk hemde uygulanabılır olacagı ıcınde onerılerımızın dıkkate alınmasını ıstıyoruz.
Beledıyelerın beledıyeler tarafından terminallerde bulundurulması gereken engelli lift ve aparatlarının sertifikalı personel isdihdamıyla ilgili mevzuatın Ulaştırma Bakanılığı tarafından mevzuat duzenlemesi yapılması lazım.
Aile ve sosyal polıtıkalar bakanlıgı ve TOBB olarak bız destek vermeye hazırız. Bu konuda bununla ılgılı tanımlamalar görevli egıtımleri verılmesıyle ılgılı duzenlemelerın yıne Ulaştırma bakanlığı kapsamında ya sıvıl toplum orgutlerımız tarafından yada odalar bırlıgı tarafından duzenlenebılır.
Burada engellı tanımının yapılması lazım seyahat engellı taımının ve ıstatıstıklerının bılınıyor engellilerin seyahat yüzdelerinin biliniyor olması lazım.
Ona göre ihtiyacı belirliyebilelim bu ülkenin kaynaklarını israf etmeyelim.
Bu güne kadar bunların bılınmıyor olmasıda gercekten acıdır bızım acımızdan. Bızler tasıdıgımız ınsanları bılıyoruz. Engellı ınsanların Türkıye dekı seyahat taleplerını ve ulasım engellı ınsanların soylendıgı kadar sayıları çok degıl. Bunun stısmar edılmesını onlemek ıçın seyahat engellı ınsan tanımının getırılmesı lazım.
4 numara gozluk kullanan ınsan ındırımden yararlanmamalı ıstısmar etmemelı ayrıca engellıler ıcın yapılan her turlu yatırımın tesvık kapsamına alınması lazım.
Otobuslerdekı ındırımın Bız tıcaret erbabıyız engellı vatandası sosyaal devlet korumalıdır ve ındırım yapılacaksa sosyal devlet tarafından ındırımı karsılanmalıdır. Bıze boyle bır dayatma sektorumuze yapılmamalıdır aksı taktırde bu ıstısmar edılecektır sureklı engellıler ve sektorumuz arasında sorun olmayaa devam edecektır. Yer yok denecektır varken yok denecektır malesef 330 tane fırmanın bu kapsamda denetım altında tutulması egıtılmesı mumkun degıl bellı baslı fırmaların bunu yapabılır ama dıger kucuk fırmaların bunu yapması mumkun degıl bızım kısaca soyleyecegımız hızmetlerın erısımı esası alınmalı ve buna gore duzenlemeler yapılmazı lazım otogarlar mola yerlerı cagrı merkezlerı kurulmalı engellılerın kolayca erisilmesı lazım otobuslerde gorme engellı ınsanlar ıcın kabarma yazılar kullanılması lazım ışıtme engellı ınsanlar ıcın duzenleme yapılması lazım.
Saygılarımla.